0544-662888
רשימת שירותינו המקצועיים
הבלוג שלי

עובש ויצירות אמנות – טיפים והמלצות כיצד להגן על היצירות מפני נזקי עובש.


עובש ויצירות אמנות – טיפים והמלצות כיצד להגן על היצירות מפני נזקי עובש.

 

 

ידע  הוא  קריטי  במניעת נזקי עובש על ציורים, במיוחד בסביבה לחה כמו מישור החוף של    ישראל. בין אם אתה חובב אמנות,  אספן ותיק או אוצר מוסדי, לדעת כיצד עובש גדל הוא הצעד הראשון לקראת הצלת היצירות שלך מנזק רציני. עם זאת, בהעדר סביבה מבוקרת, יצירות האמנות שלך ייחשפו לנבגי עובש אקראיים ולצמיחתם בשלב מסוים.

המטרה שלנו היא לספק לחובבי אמנות מכל הרמות את המידע הדרוש כדי לזהות ולתקן בעיות אפשריות לפני שהאוספים שלהם יסבלו נזק בלתי הפיך .

ידע  הוא  קריטי  במניעת נזקי עובש על ציורים, במיוחד בסביבה לחה כמו מישור החוף של    ישראל. בין אם אתה חובב אמנות,  אספן ותיק או אוצר מוסדי, לדעת כיצד עובש גדל הוא הצעד הראשון לקראת הצלת היצירות שלך מנזק רציני. עם זאת, בהעדר סביבה מבוקרת, יצירות האמנות שלך ייחשפו לנבגי עובש אקראיים ולצמיחתם בשלב מסוים.

המטרה שלנו היא לספק לחובבי אמנות מכל הרמות את המידע הדרוש כדי לזהות ולתקן בעיות אפשריות לפני שהאוספים שלהם יסבלו נזק בלתי הפיך .

החשיבות של הגנה על האמנות שלך.

אמנות היא לא רק יפה למראה, יש לה ערך תרבותי, היסטורי, סנטימנטלי ולעיתים היא גם השקעה ולכן צריך להגן עליה.

ציורים נוצרים בעיקר על  ועם חומרים מבוססי תאית, כגון כותנה, פשתן, נייר ועץ. חומרים חלבוניים כגון עור, קלף, דבקים ובדי צמר. אשר רגישים במיוחד ל"התקפה ישירה" על ידי מיקרואורגניזמים למיניהם.

 לכן, מניעת נזקי עובש על ציורים, מסגרות, עץ וחומרים אורגניים אחרים, הרגישים לצמיחת עובש היא חיונית. לא זו בלבד שהעובש והטחב יפגעו ביצירה עצמה אלא גם יחלישו את המצע, וישאירו אותם חשופים לנזקים נוספים. הסיבה לכך היא שעובש ניזון מהחומרים האורגניים שבתוך היצירות הללו, הוא מפרק אותם בעזרת אנזימים וממיר אותם למזון, דבר שמאפשר לעובש "לפרוח" תרתי משמע. זה כמובן יוצר מעגל קסמים כאשר יותר ויותר חומרים נצרכים והעובש גדל במהירות הולכת וגוברת. גם אחרי הסרת העובש הנראה לעין, יישארו כתמים על מרכיבי היצירה.

 

צילום שנפגע מעובש

אז מה העובש צריך על מנת לגדול?

נבגי עובש נמצאים כמעט בכל מקום באוויר, על משטחים ובסדקים ובנקיקים. לא משנה כמה זהירים אתם ביצירת סביבה בטוחה, שום דבר אינו בטוח ב-100 אחוז. עם זאת, אתם יכולים להפוך את הסביבה לפחות נוחה על ידי הבנת האופן שבו נבגי עובש מתחברים לחומרים מסוימים ועל התנאים הדרושים להם להתפתח .

נבגי עובש "רדומים" (לא פעילים) יכולים להישאר על משטחים במשך שנים רק בהמתנה לתנאים הנכונים ואז להתחיל את התהליך.

כדי שעובש יצמח על יצירות אמנות, הוא צריך :

* חומרי הזנה: החומרים שנבגים נדבקים אליהם מכילים את אותם רכיבים תזונתיים שעובש צריך כדי לשגשג. הפטרייה מפרישה אנזימים שמפרקים את החומרים הללו ויוצרים פחמימות פשוטות ומורכבות, עמילנים ופפטידים, וצורכים את החומרים האורגניים שמתחת לגידול כשהפטרייה מתפשטת.

* לחות: לחות ואדי מים באוויר נלכדים בחומרים אורגניים, ומספקים מספיק לחות כדי להתפחה של נבגי העובש ולהניע נביטה.

* הטמפרטורה הנכונה: למרות שעובש יכול לשרוד לתקופות קצרות בטמפרטורות נמוכות או גבוהות במיוחד, כל מה שנדרש לצמיחה מיטבית הוא טווח טמפרטורות של בין 25  מעלות C  ל 30 מעלות . מאחר שרוב אוספי המורשת נשמרים בחדרים עם טמפרטורת סביבה בטווח של 15 - 25 C, אתם יכולים להבין את הצורך בחדרים עם בקרת אקלים כדי לשמור בהם אמנות .

* ה-pH המתאים: החומציות של המצע תשפיע על הנביטה, הצבע והצמיחה של נבגי עובש. בהתאם למין העובש,(קיימים סוגים רבים מאוד של עובש!) ה-pH האידיאלי לנביטה וצמיחה הוא בין 4pH ל-7pH. עם זאת, עובש יכול להתפתח בכל מקום בין 2pH ל-9. שטיפה או הורדת החומציות של המצע לא יפריעו לצמיחת עובש.

* חוסר זרימת אוויר: יצירת מיקרו אקלים המייצר זרימת אוויר אחידה ולחות יחסית יציבה   (RH) עשויה להיות הגורם הקובע הגדול ביותר במניעת צמיחת עובש .

* חוסר אור: כמו רוב הפטריות, עובש מעדיף תנאים אפלוליים ולחים. למרות שדרוש מחקר נוסף כדי לקבוע את הכמות הנכונה של אור, כמה מחקרים מצאו שזה יכול להפחית את הכמות והכיוון של מספר מינים של עובש .

זיהוי נוכחות של עובש  ותיקון עובש על אמנות

בדרך כלל, אתם יכולים להריח נוכחות של עובש לפני שאתם רואים אותו.

כלומר, ריח מעופש באוויר האופייני לעובש וטחב מצביעים בוודאות על עובש פעיל. וזאת מכיון שנבגים רדומים אינם פולטים את הריח האופייני.

בדרך כלל, ניתן לזהות צמיחה חדשה או קלה באמצעות אור UV, הגורם לעובש הפעיל להיראות זוהר.

לאחר בדיקה חזותית מדוקדקת, אפשר יהיה להבחין בכתמים שמשנים את הפיגמנטציה על  פני השטח של היצירה. אתם יכולים גם לזהות משקע קטיפתי או אבקתי שיכול לנוע בין לבן, בז' בהיר, אפור ירקרק לשחור. אלה עשויים להיראות ככתמי לכלוך או אבק שנמרחים ונדבקים למצע בעת ההברשה

 

צלחת פטרי עם לפחות 6 סוגי עובש שונים! ממש יצירת אמנות בפני עצמה.

 

מניעת צמיחת עובש

הדרך הטובה ביותר להתמודד עם עובש היא כמובן למנוע אותו מלכתחילה על ידי צמצום או ביטול כל התנאים הסביבתיים המעודדים את הנביטה של נבגי העובש. לדוגמה, הפעולה הפשוטה של שמירה על חלונות סגורים מפחיתה את נבגי העובש החיצוניים ב3-5 אחוזים. שימוש במערכת סינון אלקטרוסטטית מפחית עוד יותר את נוכחותם של נבגים ב 5-10 אחוזים, ומיזוג אוויר מרכזי מקטין ב 15-20 אחוזים נוספים.

בנוסף לשמירה על נבגים מבחוץ מלפלוש לבית או לגלריה שלכם, אתם יכולים למנוע נביטת נבגים על ידי נקיטת האמצעים הבאים .

שליטה בלחות יחסית נמוכה - למעשה זה המדד החשוב ביותר במניעה.

על ידי שליטה ברמת הלחות באוויר, תוכלו לשפר מאוד את סיכוייכם למנוע צמיחת עובש. כמות הלחות הנספגת ביצירות אמנות תלויה, בין השאר, בחומר המצע ובגיל האמנות .

הלחות היחסית במוזיאונים ובאזורי תצוגה אחרים צריכה להיות תמיד מתחת ל-55 אחוז. אתם יכולים לשלוט על ה-RH בחדר על ידי :

* הצבת מסיר לחות (סופח לחות) בחדרים בהם מאוחסנת או מוצגת אומנות, זהו מכשיר חשמלי הצורך הרבה פחות חשמל ממזגן אוויר.

* ניטור RH. הטווח הטוב ביותר הוא בין 45 ל-55 אחוזים .

* שמירה על טמפרטורת הסביבה בין 18°C ל-20°C

* אחסון אמנות "חשודה" בנגיעות עובש,בקופסאות קרטון סגורות, וזאת לפרק זמן קצר עד הטיפול המשמר.

*שיפור זרימת האוויר,

האוויר , הלחות וטמפרטורת הסביבה נשלטים בצורה הטובה ביותר על ידי התקנת מזגנים.  מיזוג אויר מרכזי או במזגנים קטנים עם מסנן HEPA , לפי גודל החדר.

שליטה בטמפרטורת הסביבה:

כאשר משתמשים במערכות HVAC גדולות (חימום, אוורור ומיזוג אוויר) לחימום וקירור, חשוב לשמור על רמות הלחות הנכונות באוויר. זה יכול להיעזר על ידי שמירה על הטמפרטורה נמוכה ככל האפשר בעת אחסון יצירות אמנות ושימוש במסירי לחות בחדרים שיאוכלסו על ידי אנשים .

וודאו שאמנות לא מאוחסנת  על קירות חיצוניים; מומלץ מרחק של 15 - 18 ס"מ.

להרעיב את העובש:

כמו יצירות אמנות רבות, ספרים, בגדים, רהיטים ווילונות עשויים לרוב מחומרים אורגניים שניתן לפרקם לסוכרים פשוטים, פפטידים וחומצות אמינו. זה האוכל שעובש אוהב ומשתמש בו כדי לשגשג. אפילו פריטים ויצירות העשויים מחומרים אנאורגניים רגישים גם הם להתפשטות עובש, וזאת כי במשך זמן מצטברים על פני השטח אבק, לכלוך, פסולת חרקים ושמנים.

נבגי עובש מסתתרים גם באבק.

השלבים של שיקום יצירות שנפגעו מעובש:

למרות המאמצים הגדולים ביותר, הימצאות מוחלטת של נבגי עובש כמעט בלתי נמנעת.

מה שאתם יכולים לעשות זה למנוע מהם להשתרש ולהתפשט. אם שמתם לב שעובש מנסה להשתלט בבית, בעסק או בגלריה שלכם, זה הזמן לפעולה מיידית.

 המטרה היא להגן על האמנות שלכם ועל בריאות המשפחה או האורחים שלכם מהנזק שהעובש יכול לגרום.

הצעד הראשון הוא לבודד את היצירה או הפריט שנפגע או את כל האוסף אם יותר מיצירה אחת נפגעה. זה יעצור את ההתפשטות וימנע מנבגים לחדור לאזורים נקיים. ניתן להניח עבודות קטנות בקופסה מכוסה עד שניתן יהיה לטהר אותן. ניתן לכסות עבודות גדולות יותר ביריעות פלסטיק באופן זמני. יש לסגור את כל החלונות ולאטום את כל פתחי האוורור באמצעות יריעות פלסטיק או פוליאתילן עבות.

אם חלק מהחלקים לחים או חשופים למים באמצעות גשם, דליפה או הצפה פנימית, הקפיאו או עטפו אותם עד שניתן יהיה לייבש אותם. ניתן להשיג זאת על ידי ייבוש אוויר בחדר סגור ולא מאוורר או על ידי שימוש במאווררים. הקפידו לכוון את כוון זרם האוויר הרחק מהאמנות שנפגעה, כדי למנוע פיזור נבגים על פני השטח.

במקרים בהם ייבוש אוויר בתוך הבית אינו אפשרי בשל גודלם או המבנה של היצירות, כגון יצירות אמנות עבות יותר או יצירות המחוברות או שכבות, הקפאה היא דרך טובה לנטרל את הנבגים ולמנוע את התפשטות העובש. בהיעדר מקפיא גדול (תעשייתי) באזור, אפשר לשכור משאית מקפיא לאחסון וטיהור זמני.

זכרו שהקפאה אינה מומלצת לעבודות זכוכית וציורי שמן או אקריליק.

יש לעטוף כל יצירה בפוליאתילן ולסגור היטב לפני ההקפאה.

כעת, לאחר שבודדתם את החלקים או האוסף שלכם, הגיע הזמן  לבקרת נזקים ותיקון .

שלב 1: טפלו באזור,

השלב הראשון בשימור האמנות הוא איתור מקור הזיהום. אתרו מהיכן מגיע העובש ותקנו את המצב מיד. עברו על רשימת הגורמים לעובש והורידו את רמת הלחות בחדר, שפרו את זרימת האוויר, הפחתת טמפרטורת הסביבה ו/או הסרת מים עומדים .

במידת הצורך, יש להתקשר עם חברה המתמחה בשיקום עובש או נזקי הצפה .

שלב 2: יש להסיר את העובש מבלי לגרום נזק נוסף- כלומר עובש פעיל ולח, לא ניתן להסרה ע"י הברשה!

ניקוי כל יצירה בצורה בטוחה היא משימה לא קלה, במיוחד כשמדובר בהסרת עובש.

אין לרסס אות הפריט בחומרי ניקוי ביתיים או להכניס אותו למכונת הכביסה. זאת יצירה עדינה, ומהלך שגוי אחד עלול לגרום לנזק משמעותי. ניתן לבקש ממשמר אמנות  שאתם סומכים עליו לטפל באמנות שלכם, ולבצע את הדרוש תיקון . עשו זאת בהקדם האפשרי, כי הזמן קריטי במצב כזה. משמרי אמנות נותנים עדיפות מרבית לפרויקטים של שיקום ושימור נזקי עובש, הם משתדלים לעזוב עבודות פחות דחופות, ברגע שפונים אליהם. כי חשוב מאוד לפעול במהירות כדי למנוע נזקי עובש על ציורים. עובש עלול להזיק ליצירות אמנות באופן חמור ולתמיד, וכך גם תיקונים שבוצעו בצורה לא מקצועית. לכן מומלץ מאוד לבקש את עזרתו של איש מקצוע מהימן .

עם זאת, אם אין לכם קונסרבטור אמנות זמין, לפני שתתחילו בבקרת נזקים ותיקון הנזקים בעצמכם, כדאי מאוד לעשות את המחקר ולבחור בשיטה הכי פחות פולשנית להסרת העובש. אחרת אתה עלול להזיק ליצירת האמנות שלך.

יש להקפיד מאוד לבצע את העבודה באזור מאוורר היטב וללבוש מסכה כדי להגן על עצמכם. עובש יכול להישאף לריאות ולגרום לנזק למערכת הנשימה .

במידת האפשר, יש  לבצע את הניקוי בחוץ .

כמו כן, חשוב לנקות בהתאם לסוג האומנות בה אתם עוסקים. אם אתה אמן, קל יותר לנקות את האמנות שלך כי אתה יודע באילו חומרים ומצע השתמשת .

יצירות בטכניקות שונות ומצעים שונים דורשים שיטות ניקוי שונות.

לדוגמה, שמנים הם חלק מהצבעים העמידים ביותר, אך הם מגיבים רע לכימיקלים. צבעי אקריליק, לעומת זאת, עלולים להינזק מחשיפה למים, ייתכן שיש עליהם גם לכה מגינה. ציורי צבעי מים נעשים כמעט אך ורק על נייר והם בין הסוגים העדינים ביותר של יצירות האמנות .

שלב 3: יש להסיר ולנקות את כל המשטחים שאינם אומנותיים

 

יצירה שנפגעה מרטיבות ובעקבות כך עובש כבד.

ציורים עם עובש

 ציורים שנפגעו מעובש והם מכוסים לאחסון או נמצאים בתוך מסגרות, יש להסיר את הכיסוי או המסגרת מיד. ייתכן שהבעיה מקורה בחדר לא מבוקר אקלים או שהמסגרת משכה נבגי עובש .

שמירה על האוסף בחדר לח או מסגרת לחה ומזוהמת תעודד צמיחת עובש .

אם הציורים שלכם היו עטופים בניילון לאחסון, יש להסיר את הכיסוי בזהירות ולהשליך אותו. יש להסיר ציורים ממוסגרים המכוסים בזכוכית ולפרק את המסגרת. כדי לנקות את הזכוכית קחו אותה לחדר אחר ונקו אותה ביסודיות עם תמיסה של 10 אחוז "אקונומיקה" ומים מזוקקים. בדקו את כל תמיסות הניקוי על אזור קטן לפני שאתם מתחילים לנקות את כל הזכוכית. אין לבצע ניקוי כלשהו למסגרות מוזהבות .

עבור חפצי אמנות שאינם ציורים, MOMA ממליצה להבריש עובש יבש עם מברשת עם זיפים רכים ולהשתמש בשואב אבק מסונן HEPA כדי להסיר אבק עובש. אתם לא רוצים שהנבגים יעופו בסביבה. כתוצאה מכך.

ניתן לטפל בחפצים בתערובת של 70% אלכוהול מסחרי ומים מזוקקים. או לרסס את התערובת הזו או שאפשר להשתמש במקלון צמר גפן שנרטב קלות בתמיסה .

במקרה של ציורים, הסיכון בשימוש באלכוהול גדול מדי ולמרות שהציור עשוי להגיב היטב, יש גם סיכוי טוב ששכבת הצבע עלולה להגיב לחומר הכימי ולגרום לנזק בלתי הפיך .

ממה כדאי להימנע במהלך טיפול בעובש:

       הדבר הנכון ביותר לעשות, כאשר מנסים לנקות ולהגן על יצירות אמנות הוא להתייעץ עם משמר אמנות מומחה. אנשי המקצוע הללו הינם בעלי הכשרה ספציפית ועוסקים בבעיות אלו כל הזמן, כך שהם יידעו כיצד לטפל באוסף שלכם מבלי לגרום  נזק נוסף .

כשאתם מחפשים תשובות באינטרנט, צפו בכל מידע שתמצאו בזהירות.

יש הרבה מידע לא מעודכן או ממש שקרי "שמסתובב". גם אם משהו עבד עבור מישהו אחר בעבר, ייתכן שהעצה שלו לא תתאים למצב הספציפי שלכם .

לדוגמה, פורום אחד מייעץ לאספני אמנות לנקות את הציור שלהם עם חומץ לבן מדולל. מה שהם נמנעים מלהזכיר הוא שחומץ הוא חומצי ויכול לגרום יותר נזק מתועלת .

אם אתם מחפשים עצות ומידע מהימנים, הנה מספר מקורות מהימנים שכדאי לקרוא ואפשר לקבל עצה מהם :

באתר של "מומה"  MOMA : Dealing with Wet Contemporary Paintings

                      • זהו מאמר מצוין שנכתב לאמנים לאחר שהוריקן סנדי ב-2012, שגרם להצפות חמורות ולנזקי מים .

          •            האתר של המכון לשימור במוזיאון  Smithsonian – זהו מקור מצוין לכל שאלה שיש לך על טיפול, הגנה והבנה של סוגים שונים של אמנות.

 

          •            שני מאמרים מאוד נרחבים ומקצועיים על עובש לבן בהשוואה לעובש שחור:

https://www.ecofmr.com/articles/understanding-white-mold-types-causes-prevention-treatment/

https://www.ecofmr.com/articles/mildew-vs-mold     

ולסיום, אם עולה בכם ספק כיצד למנוע או לטפל בנזקי עובש בציורים ויצירות אמנות או שאת/ה רק רוצים לדעת יותר על "איך לטפל  ביצירות שלכם", צוות קארו-אמנויות ישמחו להדריך ולסייע.

 

 

חזרה לבלוג

טרוי - בניית אתרים